top of page

OM HÅSKÖ

Det vi i dagligt tal kallar Håskö är egentligen två större öar – Håskö och Lisselö. Håskö norr om hamnviken och Lisselö söder om. Det är ett av Östergötland kanske sista orörda skärgårdshemman. Här bedrivs fiske, djurhållning, skogsbruk, båttransport och snickeri. Förutom Håskö och Lisselö ingår ytterligare ett antal öar i hemmanet, som omfattar ungefär 200 hektar.

 

Håskö/Lisselö är privatägda. Ägarna bor på Håskö året runt. Under framför allt de senaste 10 åren har antalet besökare, främst båtturister ökat kraftigt och för att möta detta ökande intresse har turistservice blivit en stor verksamhetsgren.

IMG_1183_edited.jpg

På öarna går tamdjur i lösdrift (kor, tjur, höns och katter).

Under juni och juli är det kalvningsperiod. Dessutom finns en hel del vilt (rådjur, hjort och ibland vildsvin.)
 

Hundar som medförs till öarna skall alltid vara kopplade – både inom och utom synhåll från gästbryggan.

På Håskö bedrivs det småskaligt fiske året om. Det är framför allt abborre som fångas. Abborren har dock  blivit sällsynt på senare år, men det kan, om man har tur,  finnas filéad och byxad abborre till hungriga gäster. Håskö är förutom byxad abborre känd för den rökta laxen och de rökta räkorna. Fisken alröks och kommer du i rätt tid kan du köpa den varm, direkt från röken.  Nedan kan du se en karta över gästhamnen och stugbyn.

bottom of page